Slovenskí biatlonisti skončili v štafete na 13. mieste, víťazmi Nóri

07.12.2013 Celý región

Hochfilzen 7. decembra (TASR) - Medzi 27 mužskými štafetami sa na 4x7,5 km trati 2. kola SP v biatlone presadili naplno Nóri. V zostave Vetle Sjastad Christiansen, Ole Einar Björndalen, Tarjei Boe a Emil Hegle Svendsen si pred druhými Švédmi vytvorili náskok 19,3 sekundy a pred tretími Rusmi 21,1 sekundy. Slovenská štvorica Pavol Hurajt, Matej Kazár, Martin Otčenáš a Tomáš Hasilla dobehla na 13. mieste (+2:54,7).

Aj slovenskí muži zvolili podobnú taktiku ako ženy pred nimi, na prvé dva úseky nasadili najskúsenejších a Pavol Hurajt rozbehol štafetu naozaj parádne. Bez jediného dobíjania vybiehal z ležky ako prvý expresne rýchlo za 21 sekúnd. Rovnaký husársky kúsok opäť trvajúci v snežení 21 sekúnd sa mu podaril aj v stojke, poskočil na vedúcu priečku a na odovzdávke poslal na druhý úsek Mateja Kazára na 5. mieste. Aj on sa vybičoval (celková strelecká bilancia 0+2) k výbornému výkonu, na ležke i stojke dobíjal len po raze, na rozdiel trebárs od Francúza Beatrixa, alebo Nemca Birnbachera bežiacich po stojke trestný okruh. Kazár po stojke bežal na druhom mieste, odovzdával piaty a od vedúceho Nóra Björndalena ho delilo 15,8 sekundy.

Druhú polovicu pretekov neustále sprevádzalo husté sneženie a Martin Otčenáš (2+3) bezchybnou streľbou ležmo nadviazal na svojich kolegov. Vietor našťastie už nefúkal a rozdiely boli veľmi malé, v minúte sa ocitlo až 14 štafiet. Pre Otčenáša i slovenskú štafetu sa stala osudnou streľba stojmo s dvoma trestnými okruhmi, ktoré zmarili nádej na prenikavejší výsledok.

Na záverečný úsek sa pobralo prvé Rusko s Malyškom nasledovaným v tesnom závese Nórom Svendsenom, Slováci s takmer dokonalým strelcom Tomášom Hasillom (0+1) na 13. priečke (+2:06,4). Svendsen už na ležke vyriešil pochybnosti, tempo jasne udával na špici až do cieľa, o 2. miesto bojovali Bergman, Malyško a Eder v prospech skvelého finišu Švéda Bergmana pred Rusom Malyškom.

Slovenskí muži vo vlaňajšom SP nikdy neskončili vo všetkých šiestich štafetových pretekoch horšie ako 10-ti, až teraz v Hochfilzene, aj keď to vôbec na výrazný prepad nevyzeralo. Ženy naopak, 6. miestom si zasa vyrovnali maximálny výsledok z predvlaňajšej sezóny, keď v Oberhofe taktiež finišovali šieste, vlani dosiahli najviac na 8. priečku.

Výsledky:

preteky štafiet mužov na 4x7,5 km: 1. Nórsko (Vetle Sjastad Christiansen, Ole Einar Björndalen, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:19:50,8 (0+10), 2. Švédsko (Christofer Eriksson, Björn Ferry, Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman) +19,3 (0+5), 3. Rusko (Aleksej Volkov, Jevgenij Ustiugov, Anton Šipulin, Dmitrij Malyško) 21,1 (0+10), 4. Rakúsko 45,3 (0+10), 5. Francúzsko 58,3 (2+9), 6. Nemecko 59,5 (2+6), ...13. Slovensko (Pavol Hurajt, Matej Kazár, Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla) 2:54,7 (2+6)
 

Vyberte región